Araç değer kaybı, kazaya karışan ve bu kaza sebebiyle meydana gelen hasarlar yönünden onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade etmektedir. Kaza sonucu hasara uğrayan araç tamamen ve çok düzgün bir şekilde tamir edilse dahi, araçta güncel değer kaybı meydana gelecektir. Bu aracın, emsallerine göre satışı zorlaşır ve ikinci el değeri düşen araç, daha düşük bir fiyata satılmak zorunda kalır.
Araç değer kaybını, kim talep edebilir?
Meydana gelen trafik kazasında kusuru bulunmayan araç sürücüsü, aracında oluşan maddi hasarın tespiti ve oluşan değer kaybının karşılanması için talepte bulunabilecektir. Talepte bulunabilmesi için;
1.Kazanın son 2 yıl içerisinde meydana gelmiş olması gereklidir.
2.Yapılan kazada %100 kusurun araç değer kaybı için başvuracak tarafta olmaması gereklidir.
3.Kaza sonrasında kaza tespit tutanağının tutulmuş olması gereklidir.
Araç Değer Kaybı Alınamayan Durumlar
1.%100 Kusur durumunun başvuranda olması,
2.Tek taraflı yapılan kazalar
3.Kazasının üzerinden 2 yıl geçen araçlar
4.Tampon gibi basit giderilebilecek nitelikteki hasarları(örneğin hafif çizikler, hafif göçükler) olan araçlar
5.Kaza sonucu perte çıkmış araçlar
Kusursuz araç sürücüsü araç değer kaybını kimden talep edebilir?
Kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunmayan araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararını karşılamakla yükümlü olan taraf, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız (kusurlu) olan araç sürücüsüne ve dolayısıyla da trafik sigortasına karşı öne sürülecektir. Bu talepler, sigorta şirketine karşı yazılı olarak öne sürülmelidir.
Dolayısıyla; meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmalıdır.
Trafik sigortası kimlerin araç değer kaybını karşılar?
Trafik sigortası yalnızca, kazada sorumluluğu olmayan veya sorumluluğu en az olan kişinin aracında olan değer kaybını karşılar. Trafik kazasında sorumluluğu(kusuru) olan kişilerin aracında meydana gelen değer kayıplarının karşılanması, trafik sigortasının sorumluluğu kapsamında değildir. Bu kişilerin talepleri, kasko sigortası kapsamında olacaktır.
Sigorta şirketleri talebi reddeder, ödeme yapmazsa ne olacak?
Sigorta şirketleri, kusursuz aracın sürücüsü kendilerine başvurduğunda araçtaki değer kaybını karşılamak zorundadır. Şayet değer kaybı talebi 15 gün içinde yanıtlanmazsa veya yanıtlanır ve talep reddedilirse veyahut kısmi ödeme yapılır ve bu ödeme araçtaki değer kaybının karşılar nitelikte değil ise hukuki yollara başvurulabilir. Bu yollar Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru ve Asliye Ticaret Mahkemeleri’ndeki dava yoludur.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru:
Araçta oluşan değer kaybı için başvuruda bulunduğunuz sigorta kuruluşu talebinizi tamamen veya kısmen reddettiyse veya talebinize başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü (Trafik Sigortasında 15 gün) içinde yazılı olarak cevap vermediyse Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formunu eksiksiz doldurup, ekindeki belgelerle birlikte Komisyona şahsen ya da postayla başvuruda bulunabilirsiniz. Zorunlu Sigortalar hariç; uyuşmazlık konusu riziko, ilgili kuruluşun üyelik tarihinden sonra meydana gelmişse Komisyon başvurunuzu değerlendirmeye alır.
Zorunlu Sigortalarda ise kuruluşun Komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Komisyona başvuru yapılabilmektedir.
Gerekli Evraklar
1.Tazminatın yatacağı banka hesap numarası
2.Sigortanın ret yazısı ya da kısmi ödeme yazısı (Sigortaya başvuru yaptığınızı belgelemeniz gerekli.)
3.Araç ruhsatı
4.Karşı taraf trafik poliçesi
5.Kaza tespit tutanağı ve varsa görgü/ifade tutanakları
6.Kaza ve onarım fotoğrafları
7.Onarım faturası
8.Tramer kayıtları
9.Ekspertiz raporu
10.KVKK kapsamında açık rıza formu. (Bu formu vekil olarak avukat imzalayamıyor, bizzat müvekkilin imzalaması gerekmektedir.)
Dava Yolu:
Aracı değer kaybına uğrayan araç sürücüsü Asliye Ticaret Mahkemesinde araç değer kaybının giderilmesine yönelik dava açıp, zararının tazminini talep edebilir.
Sigorta şirketine ve Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru veya dava aşamasında hata yapmamak ve hak kaybına uğramamak adına bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Araç değer kaybı başvurusu için zamanaşımı süresi nedir?
Meydana gelen bir trafik kazasında kusuru olmayan araç sürücüsü, aracında oluşan değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine karşı, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içinde başvurmalıdır.
Araçtaki Değer Kaybı Trafik Sigortası’nın Limitini Aşıyorsa Nereye Başvurulmalı?
Kusurlu aracın trafik sigortasının kaza tarihini kapsayan yılda belirlenmiş olan teminat limitinin bitmesi halinde meydana gelen zararın tamamı sigorta şirketi tarafından karşılanamayacaktır. Bu gibi durumlarda kusurlu aracın kasko poliçesinde ihtiyari mali mesuliyet teminatı bulunduğu takdirde bakiye zarar kasko poliçesinin bulunduğu sigorta şirketinden talep edilebilir ve sigorta şirketi teminat limiti dahilinde bu zararı karşılamakla yükümlüdür.
Trafik sigortasının poliçesinin yetmediği ve kasko poliçesinde de ihtiyari mali mesuliyet teminatı bulunmadığı hallerde değer kaybı zararı sadece kusurlu araç maliki ve kaza anındaki araç sürücüsünden talep edilebilecektir.